10 Fontos szempont hogyan válassz DJ-t

Ne válassz DJ-t ingyenes olvasmányom átnézése nélkül!

1.Milyen engedélyekkel rendelkezel?

Rendezvényeken, bulikon bárhol, bármikor megtörténhet, hogy ellenőrzésre kerül sor, és ilyenkor bizony a szükséges engedélyek hiányában nem csak a buli ér véget, de a pénztárcánk mélyére is nyúlhatunk. Így érdemes utána járni, hogy a választott DJ-d minden engedéllyel rendelkezik-e. 

Kettő engedély szükséges ahhoz, hogy rendezvényed jogtiszta legyen.

  1. Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége által kiadott MAHASZ engedély, ami biztosít afelől, hogy a DJ megfizette a zenék jogdíjait, azokat szabadon használhassa.
  2. Vállalkozó engedély – a számlaképesség elengedhetetlen a szakmához.

 

2. Milyen felszereléssel dolgozol?

Fontos, hogy a DJ felszerelése alkalmazkodjon a mai modern technológiához, legyen megbízható, látványos és igazoDJon a környezethez. Gondolj bele, sikerül egy exclusive és elegáns helyre bulit szervezned, majd a választott DJ megjelenik egy laptoppal és egy ütött-kopott kontrollerrel. Ha nem szeretnél ilyennel találkozni, győződj meg arról is, hogy a DJ mennyire professzionális felszereléssel érkezik egy rendezvényre, akár kérj tőle fotókat, videókat 1-1 buliról. A DJ pult mellett a kiegészítőknek is nagy szerepe van a megjelenésben. A kábeldzsungelt senki sem szereti. Fontos tudni, hogy meghibásodás esetén rendelkezik-e mindenből pótfelszereléssel, ezzel be tudod biztosítani magad.

3. Mennyire vagy mobilis és mi szükséges ahhoz, hogy a teljes színpadot felépítsd?

DJ választásnál magadnak spórolsz időt és energiát, ha olyan lemezlovast keresel, aki rendelkezik teljes felszereléssel. Itt nem csupán a lejátszókra és keverőre gondolok. Különböző helyszínekhez különböző méretű, technológiájú felszerelés szükséges. Fontos felmérni a DJ-nek van-e saját DJ pultja, asztala, hang- és fénytechnikája, állványok, hangulatvilágítása, kábelek, stb. Ha mindezzel rendelkezik, úgy tényleg csak egy áramcsatlakozóra lesz szükséged és a buli máris indulhat.

4. Mennyire széles zenei stílusban mozogsz, mekkora zenei repertoárral rendelkezel?

Rengeteg zenei stílus létezik már a mai világban, így az olyan könnyelmű kijelentéseket, hogy egy DJ minden stílusban otthon van és megállja a helyét, ne higgyük el feltétlenül.

DJ-ként arra vagyunk hivatottak, hogy szórakoztatni kell a közönséget. Több stílusban otthon kell lenni, hogy valóban mindenki zenei ízlésére lehessen tenni. Így, ha olyan rendezvényt szervezel, ahol vegyes a társaság ízlése, akkor nagyon lényeges, hogy pl. ne techno DJ-t hívj, hanem olyat, aki több zenei irányban is mozog. Ezáltal a buli kellően változatos lesz. Az sem utolsó szempont, hogy ne idegenkedjen pl. a retró zenék vagy R&B mixelésétől vagy akár egy Kis Grofó lejátszásától.

Ezeket jó már az elején tisztázni, mert meglepően sok DJ nem változtat a stílusán, mert nem szeretne, „nem alacsonyodik le” vagy legrosszabb esetben nincs gyakorlata benne.

5. Milyen tapasztalatokkal rendelkezel?

,,Több éves tapasztalattal rendelkezem.” – Olvashatod rengeteg DJ oldalán, viszont ez nem mindig fedi a valóságot. Lehet valaki DJ 100 éve, de előfordulhat, hogy közönség előtt évente egyszer lép fel. Már pedig a tapasztalat fontos, hiszen annak hiányában rengeteg újdonsággal fog találkozni, ami miatt sajnos hamar kínossá válhatnak szituációk, hiszen teljesen más otthon egy házi buliban, egy fesztiválon, egy pubban, vagy egy esküvőn zenélni. Kérj tőle segítséget, hogy gyakorlatai alapján ő hogyan bonyolítaná le a rendezvényed, de a tapasztalatokról úgy bizonyosodhatsz meg legegyszerűbben, ha konkrét referenciákat kérsz, illetve az illető weboldalán/facebook oldalán is könnyedén tájékozódhatsz.

6. Készítesz-e szerződést a rendezvényhez?

Ne felejtsük el, hogy üzletről van szó, tehát a szóbeli megállapodást mindig rögzítsd, foglald szerződésbe. Egy írásba foglalt, több pontra kiterjedő szerződés megbízhatóságot jelent, ezáltal Te is nyugodtabb lehetsz. Érdemes belefoglalni, hogy mi a teendő akkor, ha például a DJ egy váratlan esemény miatt nem tud megjelenni a rendezvényen. Kössétek ki előre, hogy mettől meddig tartson a buli, vagy akár a fizetés pontos részleteit.

7. Tagja vagy-e valamilyen DJ közösségnek?

Ha jogtiszta, gyakorlott és színvonalas DJ-t keresel, akkor a legalisdj.hu oldalon megtalálod Őket.  A DJ-k általában közösségben mozognak és madarat tolláról, embert barátjáról alapon ezzel is könnyen beazonosíthatod, kiknek ajánlása ad biztos garanciát. 

http://www.legalisdj.hu/torok-janos-dj-thorok 

8. Mivel válsz ki a többi DJ közül? Vannak-e extra szolgáltatások, amiket csak Tőled kapunk?

Egy DJ, azaz a hangulatfelelős nem csupán a zenéivel szórakoztathatja a közönséget. Mivel a szakmában egyre több a lemezlovas, érdemes olyan DJ-t választani, aki valami extrával, plusszal emelkedik ki a „tömegből”. Beszéljetek róla, hogy milyen előnyökkel jár, ha őt választjátok. Mi a specialitása.

9. Zenekéréseket is tudsz teljesíteni?

Vajon jól, vagy rosszul dönt az, aki egyértelműen azt mondja erre, hogy igen?

Gondolj bele! Mindenki éppen aktuális kedvenc zenéire szeret tombolni, ilyenkor gyakran számkéréssel fordulnak a DJ-hez. Egy jó DJ felismeri, hogy a kért zene éppen mennyire illik bele az aktuális szettbe és aszerint dönt afelől, hogy egyből vagy később játssza le azt. Fontos, hogy jól tudja kezelni a helyzetet, mert egy rossz számkérés teljesítése miatt hamar kiürülhet a tánctér. Érdemes előre leegyeztetni a rendezvény zenei stílusát ha nem akarod a véletlenre bízni.

10. Mi alapján frissíted zenei gyűjteményed?

Egy DJ legyen mindig naprakész. Nem szabad megelégedni az aktuális gyűjteménnyel, hiszen szinte naponta jönnek ki az újabbnál újabb zenék, melyekkel nem árt tisztában lenni. A jó DJ zenéit a folyamatos frissítés mellett, stílusokra bontva tárolja, azokat rendszerezi.